Basın Bildirisi 29.03.2024

25. Türkiye Almanya Film Festivali Ödülleri Belirlendi

25. Türkiye Almanya Film Festivali’nde üç farklı jüri ve seyirciler değişik kategorilerde ödüllerini açıkladılar.Toplam 9 ödülün verildigi festivalde 10. 000 EUR degerinde ödüller de sahiplerini buldular. Her üc jüri de kararlarini oy birligiyle aldiklarini acikladilar. 

Almanya’nin önde gelen yönetmenlerinden Dominik Graf’in Fabian ya da bok yoluna gitmek Türkiye Almanya Film Festivali'nin en iyi filmi seçildi.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Gipsy Queen filmindeki performansı için  Alina Şerban’a verildi.
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise Nuh Tepesi filmindeki rolü ile Ali Atay’a verildi.
Jury ayrıca „Kız Kardeşler“ filmi için Emin Alper’e en iyi yönetmen ödülünü verdi. 
Seyirci ise ödülünü Barış Atay’ın yönettiği Aden adlı filme verdi.

Öngören Ödülü'nü yönetmenliğini Lukas Nathrath’ın yaptığı Kippa filmi aldı.

Kısa film yarışma dalındaki ödüllerin dağılımı şöyle: 
En iyi kısa film: "Zweite Haut / İkinci yüz" Yön: Kerem Ergün & İsmet Ergün, Almanya 
İkincilik ödülü: "Barê Giran / Ağır Yük" Yön: Yılmaz Özdil, Türkiye
Üçüncülük ödülü: "Ah Asuman / Ach Asuman" Yön: Ümit Kıvanç, Türkiye

Uzun metraj film yarışması 

Seçici Kurul üyeleri
    • Tevfik Başer (Jüri Başkanı, Yönetmen, Senaris, İstanbul) 
    • Stefan Kleeberger (Video uzmanı, Nürnberg)
    • Luk Piyes (Yönetmen, Oyuncu, Köln-Istanbul)
    • Martin Rehbock (Yapımcı, Yönetmen, Lübeck)
    • Christiane Schleindl (Filmhaus Nürnberg Yöneticisi, FFA Yönetim üyesi)

Seçici Kurul'da oybirliğiyle alınan ödül kararları:
En iyi film: 
„Fabian veya bok yoluna gitmek“ (2021, DE)  Yön: Dominik Graf  

Seçici kurulun gerekçeli kararı:
Muhteşem bir açılış sahnesiyle, kolay kolay unutamayacağımız bir sinema yolculuğuna çıkıyoruz. Filmde, dekordan sahne düzenlemesine, rejiye, kameraya, montaja ve oyunculuğa varıncaya kadar, birçok pespektif değişimine rağmen bir bütünlük görüyoruz – filmin uyarlandğı romanın özünü ve bu özün günümüzle ilişkilerinin derinlemesine kavrayan, edebiyatın gücünü ciddiye alan ve tüm duyarlılığıyla sinema diline aktaran bir bütünlük. Böylece gerçek bir başyapıt ortaya çıkmış. 25. Türkiye Almanya Film Festivali’nın en iyi film ödülünü, yönetmenliğini Dominik Graf’ın yaptığı FABIAN VEYA BOK YOLUNA GİTMEK filmine veriyoruz. 

En iyi kadın oyuncu: 
Alina Şerban
, Film: Gipsy Queen 
Seçici kurulun gerekçeli kararı:
Sinemada, kayıtsız şartsız, sorgusuz sualsiz, ama’sız fakat’sız inandığımız karakterler çıkar karşımıza zaman zaman. En iyi kadın oyuncu ödülü, “Gipsy Queen” filminde, hayatın üstüste indirdiği belden aşağı darbeleri aparkütleriyle karşılayan Ali karakterini canlandıran Alina Serban’ın.

En iyi erkek oyuncu: 
Ali Atay
, Film: “Nuh Tepesi”
Seçici kurulun gerekçeli kararı:
Dün, bugün ve yarın birbiriyle buluştuğunda bir durma, bir kalakalma an’ı doğuverir; her şeyin mümkün ve hiçbir şeyin öngörülemez olduğu bir andır bu. Kendini bu an’a teslim etmenin ne kadar zor olabileceğini, adeta tüm vücudunun bastırılmış duyguları tasvir ettiği bir adamın yüzünde, omuzlarında, yürüyüşünde görüyoruz. 25. Türkiye Almanya film festivalinin en iyi erkek oyuncu ödülünü, “Nuh Tepesi” filminde, Ömer rolünde, görünmezi görünür kılan oyuculuğu için Ali Atay’a veriyoruz.   

Jüri ödülü: en iyi yönetmen 
Emin Alper,
Film: Kız Kardeşler 
Seçici kurulun gerekçeli kararı:
Görsel dili büyük bir ustalıkla kullanan, görselliğin ve sanatın tüm olanaklarıyla karakterlerinin en derinlerine inebilen ve böylece bize yepyeni algılama alanları açan bir filme özel ödül vermek istiyoruz. Her düzeyde olağanüstü bir başarı örneği olan emeğinden dolayı 25. Türkiye Almanya Film Festivali’nde jüri en iyi reji ödülünü Emin Alper’e ve filmi “Kız Kardeşler” veriyoruz.

SEYİRCİ ÖDÜLÜ:
Festival seyircilerinin oyları ile belirlenen En İyi Film Ödülü açıklandı: 
Aden / Eden” von (Yönetmen: Barış Atay)

2004'ten 2021'e kadar tüm ödül kazananlar: 
https://www.fftd.net/tr/onur-oeduelleri/uzun-metraj-oeduelleri

ÖNGÖREN Preis

Öngören Seçici Kurulu:
    • Michael Aue, Yönetmen
    • Selim Çelebi, InterForum
    • Monika Ott, Sosyal Pedagog
    • Michael Popp, Nürnberg Belediyesi Kültür Dairesi Eski Başkanı
    • Ersin Uğurlu, InterForum Yönetim Kurulu Üyesi
    • Jochen Schmoldt, Gazeteci
    • Başak Özdemir, Sosyal Hizmet Uzmanı (M.A.)
Türkiye Almanya Film Festivali‘nin, Mahmut Tali Öngören adına verılen İnsan Hakları ve Demokrasi Ödülü'nü bu yıl oybirliğiyle bir kısa filme verildi:
“Kippa” (Yönetmen: Lukas Nathrath)

Seçici kurulun gerekçeli kararı:
Yönetmen Lukas Nathrath’ın 25 dakikalık kısa filmi »Kipa«, yeniden gündemde olan Yahudi düşmanlığını, duygusal ve inandırıcı bir anlatımla görselleştiriyor. Film, okul arkadaşları tarafından sevilen ve çevresine uyum sağlamış 14 yaşındaki bir gencin, bir ders sırasında »Yahudiyim« demesinden sonra nasıl dışlanıp psikolojik teröre maruz kaldığını öz ve etkileyici bir dille anlatıyor. Bu tek sözcük, gencin, arkadaşları ve tanıdıkları tarafından dışlanmasına ve hayatının aniden bir işkenceye dönüşmesine yetiyor. Seçici Kurul, konusu, mizanseni, dramaturjisi ve aktörlerin güçlü performansları nedeniyle filme Öngören Ödülü’ne layık gördü.

Şimdiye kadar Öngören ödülünü alan filmler: 
https://www.fftd.net/preistraeger/oengoeren-preis

Kısa Film Yarışması 

Seçici Kurul:
    • Nuran David Çalış (Jüri Başkanı, Yönetmen, Senarist, Münih) 
    • İrem Sak (Oyuncu, Istanbul)
    • Ruth Reinecke (Oyuncu, Berlin)

Bütün ödüller oy birliğiyle verilmiştir.
En iyi kısa film: "Zweite Haut / İkinci Yüz" 
Yön: Kerem Ergün & İsmet Ergün 
Seçici kurulun gerekçeli kararı:
Akşamın geç bir vakti. Çabucak alışveriş yapıp evine gitmek isteyen bir kadın. Karşılaştığı insanların hepsi cinsiyetçi, aşağılayıcı, sınıflandırıcı. Kusursuz bir şekilde „ötekileştirenler“. Kadın suskun. Toplumun aynası. Tek korunağı bir kamuflaj, dövmeleri. Saldırganlarını etkisizleştiren kodlar. Kendisini „onlardan“ olduğunu gösteren. Kadın olduğu, farklı olduğu için cezalandırılmamak adına sineye çekilenler. Sonra evinde aldığı duş, kamuflajının akıp gitmesi. Kadın olmak, akşamın geç bir vakti alışveriş yapmak ya da metroya binmek zor.
Film, çok inandırıcı dinamik bir anlatım diline sahip. Ve ritme. Seyirciyi kendisini sorgulamaya zorladığı için de güçlü politik bir duruşa. Neden yüzeysel ve tektip hareket ediyoruz? Neden, yaralanmamak, aşağılanmamak ya da suistimal edilmemek için ikinci bir yüz takınmaya zorlandığımız bir toplumda yaşıyoruz?

En iyi 2. kısa film
"Barê Giran / Ağır Yük / Schwere Last"

Yön: Yılmaz Özdil
Seçici kurulun gerekçeli kararı:
Suriye sınırında kısır ve yoksul bir Kürt coğrafyası. Acımasız kaderlerin iz bıraktığı insanlar. Yaşlı bir eşeğin işini yüklenmek zorunda kalan genç bir yeğen. Tek kurtuluşu sınırın, tel örgülerin öte tarafından yeni bir eşek getirebilmesidir. Ama mayın tarlasından nasıl geçebilecek midir? Sonucu görmüyoruz.
Bizi çok etkileyen bu film, unutulmuş savaş coğrafyalarında onurlarını koruyabilmek ve hayatta kalabilmek için mücadele veren insanları samimiyet ve büyük bir saygıyla resmediyor.

En iyi 3. kısa film "Ah Asuman / Ach Asuman"
Yön: Ümit Kıvanç
Seçici kurulun gerekçeli kararı:
Hikayenin doğruluğu mu yoksa anlatanın inandırıcılığı mı önemli? Yoksa insan inanmak istedikten sonra bunların pek bir önemi kalmıyor mu? Ah, Asuman! hem gerçek hayatta hem sinemada senaryonun gücünün altını çiziyor. Genç avukatla beraber biz de bir kamyon dolusu hayalin peşine takılıp gidiyoruz. 

ÖZEL TEŞEKKÜRLERİMİZ:
Festivalle ilgili ayrıntılı haber yapan tüm basın ve medya üyelerine gösterdikleri ilgiden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Festival hakkında çıkan haberleri içeren güncel basın dosyasına internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz:
​​​​​​​https://www.fftd.net/tr/medya/medyada-yankilar-2020-1

Bizi ziyaret edin
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
www.fftd.net
 
Düzenleyenler: InterForum e.V. Nürnberg Şehir Belediyesi (KuKuQ) işbirliğiyle
Kurumsal Destek: Nürnberg Şehir Belediyesi, Bavyera Eyaleti Başbakanlığı & FFF Bayern, Federal Almanya Kültür & Medya Sorumlusu (BKM)
Gizlilik Politikası Basın bültenlerinden aboneliğinizi iptal edin